“Nu word ik nog stiekem fanatiek ook!”

“Nu word ik nog stiekem fanatiek ook!”

8 maart 2022 Interview in de Mensport met ons clublid Ineke Geurts.

Foto: Helma ter Horst- Rood

Tien jaar geleden begin Ineke Geurts-Holtslag met mennen. Ze had last van een hernia en rijden ging niet meer. “Ik dacht, doe maar een Shetlander, die zijn handig, en daar kan ik lekker een beetje mee sturen”, blikt ze terug. “Dat ‘handig’ valt wel tegen, Shetlandpony’s moet je echt in de gaten houden omdat ze gevoelig zijn voor hoefbevangenheid, maar het mennen op zich vond ik al snel geweldig.”

De 63-jarige menster uit Harfsen was van plan om het bij recreatieve en ontspannen ritjes in het bos te houden. Ze werd lid van de zeer actieve menvereniging Achter ’t Peerd (Eefde) en werd door een clubgenoot aangezet om ook eens deel te nemen aan een dressuurproefje met haar Victoria, roepnaam Vicky. “Ok, dacht ik, maar dan alleen bij de club.”

Voor het echie

Tijdens een onderlinge oefendag dressuur vorig jaar behaalden ze goede resultaten, waarna ze eigenlijk tegen wil en dank ook maar een keertje in september ‘voor het echie’ startten op de wedstrijd van de eigen club in Eefde. “Tot mijn verbazing scoorden we goed, met drie winstpunten in twee proeven. Uit enthousiasme schreef ik me samen met een clubgenoot in voor een KNHS-wedstrijd in Hoge Hexel in november, waar ik met vier winstpunten inaar huis ging.”

Selectie

“In februari organiseerde mijn club weer een wedstrijd in Gorssel”, vervolgt Ineke. “Dus ook maar weer meegedaan. Deze keer gingen we met maar liefst zes winstpunten naar huis! Er werd me verteld dat ik er goed voorstond in de selectie voor het districtskampioenschap, en na nog een wedstrijd in Haaksbergen werkte ik me op van een zesde naar een vierde plek in de tussenstand.”

Geen druk

En nu wordt Ineke toch wel fanatiek. “Ik ben stiekem wel benieuwd waar ik sta, maar wil mezelf geen druk opleggen voor die wedstrijd op 12 maart*. Ik zie mezelf als iemand die nog ontzettend veel moet leren en kijk best op tegen de andere menners, die vaak met een veel mooiere en betere pony komen. Zo’n mooi Welshje, dat veel meer uitstraling en betere gangen heeft dan mijn Shetje. Zeker op dit moment is ze een grote pluizenbol!”

Middendraf

“De middendraf is bijvoorbeeld wel iets waar ik aan wil werken, dat is moeilijk voor ons. In principe zouden we naar de L mogen, maar daar denk ik nog helemaal niet aan hoor”, zegt ze bescheiden. “Ooit zal ik mijn ambities wel verleggen, maar nu nog niet. Als je mij een half jaar geleden had gezegd dat ik naar een kampioenschap zou gaan, dan zou ik daar hartelijk om moeten lachen …”

100% betrouwbaar

Het leuke aan Vicky noemt Ineke dat ze zo graag wil werken. “Ze is 100% verkeersmak en super betrouwbaar, en dat vind ik toch wel het allerbelangrijkste, want hier in het buitengebied kom je aardig wat landbouwmachines tegen. Dat ik nu af en toe aan een dressuurwedstrijd meedoe, is eigenlijk toevallig, het meest geniet ik van het buitenrijden, van de activiteiten van de club en het samenwerken met Vicky. Ze heeft totaal geen Shetlanderstreken, en ook haar twee Shetlandermaatjes zijn heel gemakkelijk.”

Clubgebeuren

Met één van die maatjes loopt Victoria in het span; dan gaan Ineke en haar man samen op pad. “Op zondagochtend maken we graag een rit. We doen vaak mee aan clubactiviteiten. Het is geweldig hoeveel de club organiseert, van puzzelritten tot onderlinge wedstrijden. Iedereen is heel bevlogen. Het clubgebeuren vinden we ontzettend gezellig en leuk, we zijn blij dat we daar deel van mogen uitmaken.

*12 Maart doet Ineke mee aan de district kampioenschappen in Nijkerk.

originele bericht: https://mensport.nl/nu-word-ik-nog-stiekem-fanatiek-ook/