Bezoekers informatie

Een Samengestelde Wedstrijd Mennen, kortweg SWM, bestaat uit drie onderdelen. Op zaterdag vinden op twee dressuurbanen de dressuurproeven plaats, waarna elke deelnemer zich vervoegt naar de vaardigheid om daar binnen een bepaalde tijd een uitgezet parcours met pionnen met daarop ballen, zonder deze er af te laten vallen, af te leggen. Op zondag is de marathon, deze bestaat uit een wegtraject van circa 6 kilometer, een staptraject van 1 kilometer en daarna de hindernissen met trajecten op het clubterrein, waaronder de waterbak. Deze hindernissen moeten zo snel mogelijk en foutloos worden afgelegd.

Op het terrein is er horeca, patatwagen en koffiekraampje, toiletten en een springkussen voor de kinderen aanwezig. Ook is er een strodorp ingericht waar een aantal bedrijven zich presenteren die een relatie met de paardensport hebben.

De beide wedstrijddagen beginnen om 09.00 uur en zondag tegen 17.30 uur is de prijsuitreiking.

U vindt het wedstrijdterrein aan de Elzerdijk 44, net naast de Kartingbaan in Eefde. Parkeren kan vlakbij het terrein, volg op de Elzerdijk de borden ‘Parkeren Bezoekers’. U bent van harte welkom op beide dagen om te genieten en te leren van deze edele sport. Voor een plattegrond, kijk onderaan deze pagina.

Rubrieksindeling (Paarden/pony’s, enkelspan, tweespan, meerspan ook wel langspan)

Er zijn twee hoofdrubrieken bij een SWM. De eerste indeling is in “paarden” en “pony’s”. Wanneer de schofthoogte minder dan 1.48 meter is spreekt men van pony’s, vanaf 1.48 m. van paarden. De tweede indeling is het aantal paarden/pony’s en de manier van aanspannen. Er zijn rubrieken voor enkelspan (een paard/pony), dubbelspan (2 paarden/pony’s naast elkaar), tandem (2 paarden/pony’s  voor elkaar) en vierspan (2 paarden/pony’s voor en 2 paarden/pony’s achter).

Wedstrijden worden verreden in de klassen: Hobbyklasse, Klasse 1, Klasse 2 en klasse 3. Afhankelijk van de beoordeling van de proef kan een menner tot 3 winst- of verliespunten krijgen. Met voldoende winstpunten kan de menner promoveren naar de volgende klasse, met te veel verliespunten degradeert hij.

Dressuur

Bij een dressuurproef is het de bedoeling dat de menner laat zien dat zijn paard/pony ontspannen en gewillig doet wat de menner vraagt. Dit doet hij door voorgeschreven oefeningen uit te voeren. Deze oefeningen zijn het, zo goed en vloeiend mogelijk rijden van figuren, zoals onder andere een wending en een volte, gebroken lijnen rijden en het maken van vloeiende overgangen tussen de verschillende gangen (stap en draf).

De dressuurproef wordt gereden in een rechthoekige dressuurring van minimaal 40 x 80 meter. Op diverse punten staan letters. De oefeningen moeten meestal bij een letter worden uitgevoerd. De proef wordt beoordeeld door één of meerdere jury’s. Deze beoordelen de oefeningen met cijfers van 1 tot 10.

Vaardigheid

De vaardigheidsproef is een test voor de gehoorzaamheid van het paard en de stuurmanskunst van de menner. Met plastic kegels met genummerde poorten is een parcours uitgezet. De menner moet zijn aanspanning in de goede volgorde door de poorten sturen. Op de kegels liggen ballen. Voor elke bal die van een kegel wordt gereden krijgt de aanspanning strafpunten. Het totale parcours moet binnen een bepaalde tijd worden afgelegd. Voor overschrijding van deze tijd krijgt de aanspanning ook strafpunten.

Marathon

De marathon bestaat uit meerdere trajecten over de weg en door het terrein. Elk traject moet in een bepaalde tijd worden afgelegd. Het meest spectaculair is het laatste traject, waarin 6 hindernissen zijn opgenomen, waaronder de waterbak. Deze hindernissen moeten zo snel mogelijk worden genomen. Daarbij komt het vooral aan op snelheid en wendbaarheid van het paard/pony en de stuurmanskunst van de menner. De helper van de menner, een of meerdere grooms, staan achterop het rijtuig en houden het rijtuig in evenwicht door hun gewicht te verplaatsen. Tevens helpen zij de menner met het onthouden van de route in de hindernis. De hindernissen hebben natuurlijke en kunstmatige obstakels zoals waterplassen, boomstammen en palen.

Voor de tijdsoverschrijding in de trajecten krijgt de aanspanning strafpunten, alsmede voor elke seconde dat de aanspanning in een hindernis is. Bovendien worden de paarden veterinair gecontroleerd om te kijken of ze voldoende in conditie zijn.

Einduitslag

De aanspanning, die aan na alle onderdelen het minste aantal strafpunten heeft, is winnaar van de wedstrijd. 

Deelnemers.

Wie er deelnemen en hoe laat ze dan starten op de verschillende onderdelen kunt u terugvinden via deze link.